Viinitasting-verkostoitumisilta

17.10.2017

Figaro Winebistrossa 17.10.2017 järjestettyyn viinitasting-iltaan osallistui yhteensä lähes 50 ekonomia ja ekonomiopiskelijaa. Figaron pääsommelier Pekka Mantela kertoi ansiokkaasti Portviinien valmistuksesta, sopivan viinin ja juuston yhdistelmistä sekä viinien maistelutavoista.


Aluksi kävimme läpi suomalaisen nopean ja tehokkaan sekä eurooppalaisen nautiskelevan maistelutavan eroja. Jatkoimme eurooppalaisella. Mantela oli valinnut ensimmäiseksi maisteltavaksi viiniksi Extra dry white -portviinin, jota oli kypsytetty terästankeissa. Tämän viinin pariksi sopi erinomaisesti sinihomejuusto, jonka makua vaalea portviini pehmensi. Tämä viinin ja juuston yhdistelmä sai myös paikalla olijoilta paljon kehuja. Toinen viini oli rubiininpunainen Sotto Voce Ruby Reserve –portviini. Viinissä tuoksui lakritsin aromi ja maku oli pehmeän marjainen ja kirsikkainen. Maku sai syvemmän vivahteen yhdessä manchego ja tete de moine juustojen kanssa. Kolmantena maistoimme Colheita 2002 -portviiniä. Viini oli maustunut 500 litraisessa tammitynnyrissä noin 15 vuoden ajan ennen pullotusta, ja maussa oli jouluista vivahdetta.

Työelämävalmiuksien sekä erilaisten verkostoitumis -ja kahvipöytäkeskustelujen ehdottomiin yleistietoknoppeihin kuuluu jatkossa esimerkiksi se, että aikanaan englantilaiset päättivät lisätä rypäleviinaa viineihin mm. viinin säilyvyyden parantamiseksi ja että aiemmin ei viiniä saanut Port-viiniksi lainkaan kutsua, jos viinitynnyriä ei ollut kuljetettu Portugalissa sijaitsevan Porton kaupungin läpi, tyypillisimmin vieläpä Douro-jokea pitkin veneellä.

Tilaisuudessa paikalla olleet ekonomit, mm. Janne Mustonen Black Bruin -yhtiöstä kertoivat ekonomiopiskelijoille työurista ja erilaisista urapoluista ja opiskelijat saivat kysyä, miten ekonomit olivat nykyisiin tehtäviinsä päätyneet. Lämminhenkisen illan päätteeksi voitaneen todeta, että niin viini- kuin uravalinnoissa kukin on kuitenkin itse lopulta se oman makunsa paras asiantuntija ja että Keski-Suomen Ekonomit ja Suomen Ekonomit tukevat sopivien valintojen yhteensovittamista.