Vaurastumisen ilta

14.11.2019

Kun kerrot olevasi ekonomi tai opiskelevasi kauppatieteitä, näet alaa huonommin tuntevien mieleen piirtyvän kuvan sinusta omaa talouttaan hallitsevana sijoitusguruna. Kauppakorkeassa opiskellut kuitenkin tiedostaa, että yliopisto-opinnot itsessään eivät opeta sellaisen omaisuuden kasaamista, jonka turvin eläköityä 45-vuotiaana. Nämä opit tulee hakea muualta.


Tänä marraskuisena iltana 14.11.2019 parikymmentä tulevaa ja jo valmistunutta ekonomia pysähtyi kuuntelemaan Varallisuusvalmentaja Minna Nikulaa oppiakseen oman henkilökohtaisen taloutensa kehittämisestä.

Vaurastumiseen pystyy kuka vain. Korkoa korolle ilmiö takaa sen. Ilmiön aikaansaamiseksi tarvitaan ylijäämätalous, ylijäämän järkevä sijoittaminen sekä korolle aikaa kertyä.

Nikulan mukaan suurimmalle osalle suomalaisista vaurastumisen esteenä on kaksi tekijää: Tuloja tulee vain yhdestä lähteestä, yleensä nämä ovat palkkatuloja. Useammista rahavirroista koostuisi luonnollisesti nopeammin suurempi rahavirta. Toisena tekijänä on se, että suuri osa kertyneestä omaisuudesta on kiinni omistusasunnossa. Yleensä tämä ei tuota eikä näin ollen kasvata tuloja, vaan ennemminkin kasvattaa menoja. Miten nämä vaurastumisen esteet voisi väistää? -Käymällä omaa talouttaan läpi.

Asumukseen kiinnitetyn omaisuuden kohdalla voi miettiä, onko summa tarpeellinen. Kenties lapsista tyhjenevästä omakotitalosta voisi muuttaa kerrostalokolmioon. Myyntisummasta yli jääneen osuuden voisi sijoittaa arvopapereihin tai oman asunnon lisäksi tuottavaan sijoitusasuntoon. Mikäli asumismuoto kuitenkin on ja pysyy voidaan tarkastella palkkatuloja. Kun saat palkan, laitatko siitä osan sivuun? Palkasta kannattaa ohjata osa sivuun automatisoimalla toiminto. Tämän osan tuottamaton kuluttaminen ei ole edes vaihtoehto, kun ohjaat summan siirtymään välittömästi palkan saavuttua esimerkiksi avaamasi rahastoon ja voilà palkkatulojen rinnalle on syntynyt korkoa korolle kasvava lisätulonlähde.

Oman talouden opiskelu ja kehittäminen on sijoitus, joka vapauttaa rahahuolilta sekä luo mahdollisuuksia laittaa aikanaan aiempaa enemmän rahaa haluamaansa toimintaan sijoitustoiminnasta harrastuksiin ja hyväntekeväisyyteen. Nikulan vinkit vaurastumiseen missanneille tiputettakoon häneltä saatu lukuvinkki: Robert Kiyosakin Rikas isä, köyhä isä. Jokainen voi valita kumpi.


Teksti: Noora Tiainen

Valokuvat: Noora Tiainen