Vastuullinen yritystuttavuus - Oatly

19.4.2022

Oatlyn Field Sales Manager & KAM Retail ja Keski-Suomen Ekonomien jäsen Jarkko Elola vieraili yhdistyksen hallituksen kokouksessa 13.4.2022 kertoilemassa Oatlyn vastuullisesta toimintatavasta.

Jos olet joskus maistanut kaurajuomaa, oletkin luultavasti jo tutustunut Oatlyn tuotteisiin. Oatly on Jarkko Elolan sanojen mukaan ”yritys, jossa kaikkea toimintaa arvioidaan kestävyysfiltterin lävitse”. Yrityksen perustamisen taustalla on ilmastonmuutos ja ratkaisujen etsiminen sen ratkaisemiseen. Oatly on ruotsalainen yritys, jonka juuret ovat Lundin yliopistossa ja jonka toiminta edelleen pohjautuu tieteelliseen tutkimukseen ja faktojen selvittämiseen.

Jarkko kertoili Keski-Suomen Ekonomien hallitukselle mm. viimeisimmästä IPCC:n (Intergovernmental Panel on Climate Change) raportista. Ruokailutottumuksillamme on suuri vaikutus ilmastoon. Ruoan tuotanto kaikkiaan vie 50 % asumiskelpoisen maankäytöstä ja eläinperäisten tuotteiden tuottaminen 77 % tuosta puolikkaasta 1. Luonnonvarakeskus LUKE puolestaan on raportoinut2 maidon kulutuksen Suomessa laskevan. Nestemaidon kulutus on laskenut noin 30 % vuodesta 2014 vuoteen 2020. Tämä muissakin länsimaissa yleistyvä trendi näkyy selvästi Oatlyn globaalissa volyymissa, joka on samana ajanjaksona 13-kertaistunut.

Oatlyssa ei Jarkon mukaan liikuta myyntitavoitteet edellä, vaikka hänkin yrityksessä myyntitöissä on. Yrityksen palkkalistoilla on myös kestävyysasiantuntijoita, jotka vetävät erilaisia kehitysprojekteja, jotka eivät lähde liikkeelle liikevoiton näkökulmasta.

Jarkko itsekin sanoo päätyneensä Oatlyyn arvojen perässä, tosin omastakin mielestään kummallista reittiä. Hän oli tehnyt reilun 15 vuoden uran S-ryhmässä mm. Sokoksen ja Kodin Terran johtajana. Erään kerran hän antoi palautetta Oatlyn kampanjasta, josta seuranneen sähköpostikirjeenvaihdon päätteeksi hän sai Oatlylta työtarjouksen.


1 https://ourworldindata.org/global-land-for-agriculture Viitattu 19.4.2022

2 https://www.luke.fi/fi/uutiset/mita-suomessa-syotiin-vuonna-2020#:~:text=Kaikkiaan%20maitoa%20juotiin%20viime%20vuonna,noin%20144%20kiloa%20henke%C3%A4%20kohti. Viitattu 17.4.2022

Jarkko on Jyväskylän yliopiston kasvatteja johtamisen ja markkinoinnin alalta.