Pihakiviä ja pitkiä perinteitä – yritysvierailu HB-Betonille

18.5.2016

Keskiviikkona 18.5. ekonomit tutustuivat Seppälänkankaan teollisuusalueella sijaitsevan HB-Betonin toimintaan. HB-Betoni on Suomen merkittävimpiä betoniteollisuusyrityksiä ja sen tuotteisiin kuuluvat mm. pihakivet ja betonilaatat. Sen lisäksi yritys valmistaa myös perinteisempiä betoniharkkoja ja jopa portaita. 

Yrityksen henkiset juuret ovat 1950-luvulla Keljossa valmistetussa betonissa ja vuonna 1963 perustetussa Harjun Betoni Oy:ssä, joka valmisti aikanaan valmisbetonia ja harkkoja. Nykyinen yritys on vuodelta 1992. Vuonna 2005 perustettu tytäryhtiö HB Kivitalot Oy tekee pientalorakentamisen talopakettiratkaisuja. 

 Alalla on kova kilpailu ja jokainen yritys haluaa valmistaa suosituiksi havaittuja tuotteita. Uuden tuotteen valmistamisen aloittaminen on kuitenkin hidas prosessi ja siihen vaadittava aika voi olla jopa lähes vuosi. Myös erittäin tarkat säännökset rajoittavat toimintaa ja tuotteita testataankin tarkasti. Viikon ikäisenä valmis betonituote on saavuttanut 95% lujuudestaan ja vajaan kuukauden vanhana se on jo 99% maksimilujuudesta. 

Kahvittelun yhteydessä kysymyksiä herätti muun muassa se, miten yritys vastaa digitalisaation tuomiin uhkiin ja mahdollisuuksiin. Betonituotteita kun on hieman vaikea ostaa netistä ja tilata 
kotiovelle postipaketissa. Tähänkin oli kuitenkin kuulemma vastaus tiedossa. Keskustelimme myös siitä, kuinka paljon esimerkiksi uuden Seppälän Prisman rakentaminen on vaikuttanut HB-Betonin toimintaan. 

Vierailu ehti jo mennä hieman yliajalle, mutta lopuksi lähdimme vielä tutustumaan itse tehtaan toimintaan. Meille tarjottiin syystäkin korvatulppia, sillä koneiden pauhu oli melkoinen. Tehtaalla moni yllättyi erityisesti siitä, miten kuivaa betoni on prosessin alkuvaiheessa. Omasta mielestäni oli kiinnostavaa kuulla, että vanha betonitehdas oli toiminut aikoinaan myös Betonirockin näyttämönä. Nopea googletus paljasti, että esiintymässä on ollut Suomen mittapuulla melko isojakin nimiä. 

Ekonomi Minna Pusa kertoi lähteneensä tutustumaan HB-Betonin toimintaan, koska suomalainen yritystoiminta kiinnostaa häntä. Erityisesti keskisuomalaisten yritysten toiminta ja teollisuus ovat lähellä sydäntä. Hänen mielestään hieman yllättävää oli tehtaan toiminnan siisteys, sillä materiaalin käsittelyn olisi voinut olettaa olevan likaisempaa. Pusa kertoi myös löytäneensä yhtymäkohtia HB-Betonin ja hänen oman yrityksensä Beneres Oy:n toimintatavoista, erityisesti asiakkaalle tehtävän räätälöinnin osalta. 

 
Teksti ja kuva: Jammi Vesterinen, kylteri